Cope2Work

Door Sjoerd Dingemanse

Wat is Coping?

Cope2Work brengt zogenaamde coping-stijlen in kaart. Coping is het psychologenwoord voor ‘omgaan met lastige situaties’ of ‘omgaan met tegenslagen’. Mensen worden tijdens hun leven geconfronteerd met allerlei gedoe en ellende. En mensen verschillen in de manier waarop ze tegenslagen en conflicten hanteren.

Je kunt bijvoorbeeld ruzies vermijden. Of je kunt tegenslagen voor jezelf wegredeneren (“ach, er zijn nog ergere dingen op de wereld”). Of je kunt je kamer gaan opruimen als je eigenlijk aan de studie moet, zodat je toch nog een beetje tevreden kunt zijn over jezelf, terwijl je de belangrijkste klus hebt uitgesteld. En zo zijn er vele voorbeelden te noemen. Cope2Work brengt iemands persoonlijke mix van stijlen in kaart.

Uit zowel de psychologische theorieën als uit het echte leven weten we dat een actieve aanpak meestal beter werkt dan een afwachtende houding. Dus: als je ergens mee zit, moet je dat bespreken met anderen. En: als je weet dat je iets moet doen, kan je er beter maar direct aan beginnen. Dat klinkt logisch, maar is makkelijker gezegd dan gedaan.

In het echte leven hebben we allerlei redenen waarom we niet steeds de beste aanpak op het juiste moment kiezen. Deze redenen liggen deels buiten de persoon en deels binnen de persoon. Cope2Work is ontwikkeld om de binnen de persoon liggende factoren in beeld te brengen.

Wat is Cope2Work?

Cope2Work is een vragenlijst met 100 stellingen zoals:

Bij tegenslag zoek ik steun bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
en
Ik heb de neiging om eenvoudige klusjes uit te stellen.

De invuller geeft aan in hoeverre deze stellingen van toepassing zijn (Helemaal eens/ Eens/ Neutraal/ Oneens/ Helemaal oneens). De gemiddelde afnametijd is minder dan 20 minuten.
De vragenlijst is beschikbaar in TrjcT.

Wat meet Cope2Work?

Cope2Work is opgebouwd uit 11 schalen. Zeven schalen brengen de persoonlijke effectiviteit van mensen in kaart. Drie schalen zijn gewijd aan robuustheid/ stressbestendigheid. De elfde schaal brengt in kaart in hoeverre mensen steun hebben aan hun geloofsovertuiging. Omdat niet iedereen gelovig is, hebben de stellingen die bij deze schaal horen, een extra antwoord, namelijk “niet van toepassing”. De score op deze schaal wordt alleen getoond als hij relevant is.

Wat heb je in de praktijk aan Cope2Work. Wat is de meerwaarde voor een adviseur?

Cope2Work is tijdswinst. Het is een instrument waarmee een loopbaanbegeleider, psycholoog, adviseur, therapeut, coach of studentenpsycholoog op een gestructureerde wijze informatie over haar/zijn cliënt kan vergaren. Een ervaren testgebruiker zal Cope2Work ervaren als een heel effectieve aanvulling op de inmiddels goed gevulde gereedschapskist. Simpel gezegd: dankzij Cope2Work heb je in één keer allerlei informatie op een rij die je voorheen zelf maar een beetje uit verschillende informatiebronnen moest afleiden.

In een selectie-context (het kiezen van een geschikte kandidaat of de beste kandidaat) kan je aan de Cope2Work score zien hoe groot de kans van slagen is dat iemand ‘overleeft’ en succesvol zal zijn in een veeleisende functie.

In een coaching, training of begeleiding context is Cope2Work vooral een diagnose tool. Je zoomt snel in op mogelijke oorzaken en knelpunten. Je kunt snel zien hoeveel werk er aan de winkel is. Is iemand in alle opzichten onhandig bezig? Of is het vooral één stijl die te weinig wordt toegepast? In deze gevallen werkt Cope2Work zoals alle goede interessevragenlijsten en persoonlijkheidsvragenlijsten: de adviseur wordt snel naar de belangrijkste onderwerpen geleid.

Maak gratis kennis met Cope2Work

Kijk hier het webinar over Cope2Work terug: naar webinar.

Sjoerd Dingemanse, testpsycholoog en auteur van Cope2Work

Of zoek direct naar: