Ik word blij als ik ontwikkeling bij mensen zie

Hanno Meyer, Psycholoog

Testen als spiegeltjes

“Testen zijn voor mij spiegeltjes. Ik noem mijn coachtrajecten daarom ook wel reflectietrajecten. Ik ga iemand niet vertellen wat hij moet doen, maar ik spiegel wat ik zie.” Aan het woord is Hanno Meyer. In 2021 startte hij Hanno Meyer Consultancy. Daarvoor werkte hij jarenlang als psycholoog bij GITP. Hij heeft een achtergrond in de arbeids- en organisatiepsychologie, volgde verschillende klinische opleidingen is voorzitter van de registratiecommissie van het NIP. “In de ontwikkeling van je vakgebied pak je er veel dingen bij. Altijd staat hierbij de cliënt als mens staat centraal. Ik word heel blij als ik ontwikkeling bij mensen zie. Daar krijg ik kippenvel van. Je moet eerst inzicht hebben voordat je een ontwikkeling kan doormaken, daarom zijn testen ook zo belangrijk. Het is reflectiemateriaal. Je moet eerst het inzicht hebben voordat je een stap kunt maken.”

In zijn praktijk ziet hij kandidaten met een coach- of loopbaanvraag. Helemaal los kun je dit niet van elkaar zien, het gebeurt regelmatig dat een afgerond coachingstraject doorschuift naar een loopbaantraject. Andersom kan ook. Soms hebben cliënten die binnenkomen met een loopbaanvraag eerst nog wat stappen te zetten voor ze verder kunnen met hun loopbaanonderzoek.

Fan van de LINC

Bij alle trajecten zet Hanno testen in. Het is een set testen waarvan de LDC interesse- en competentievragenlijst (LINC) een vast onderdeel is. “Ik wil een 3D plaatje schetsen. Daarom gebruik ik meerdere vragenlijsten.” In zijn periode bij GITP maakte de LINC ook onderdeel uit van zijn trajecten. Hanno: “Ik ben echt fan van de LINC. Met de uitkomsten kun je goed reflecteren samen met je cliënt. Het helpt bij het geven van inzicht in jezelf.”

Het spindiagram is een van mijn favoriete onderdelen uit de testresultaten van de LINC. Hiermee kun je laten zien waar de ontwikkeling zit.

Spindiagram LINC

Wat ook interessant is, is het overzicht van de vragen met de hoogste antwoordscores. Deze zie je terug in het rapport. Hanno geeft de cliënt hier vaak de opdracht mee om in iedere zin te onderstrepen wat de trigger was om dit antwoord te kiezen. Is dit bijvoorbeeld een werkwoord zoals organiseren. Of juist een zelfstandig naamwoord, zoals directeur, wat ervoor zorgde dat je dit interessant vindt. Het levert altijd verrassende gespreksonderwerpen op.

Levensfase

In zijn praktijk ziet Hanno cliënten van verschillende leeftijden. Het is juist ook de levensfase waarin iemand zit die belangrijk is voor het traject. Tot een jaar of 35-40 is het belangrijk om te laten zien wat je kan. Misschien kun je nog iets nieuws proberen. Daarna wordt het minder belangrijk om te tonen wat je kan. Het is dan veel belangrijker om je te richten op wat je wilt. Dat is voor mensen vaak een opluchting, aldus Hanno. En het antwoord op de vraag “Wat wil ik?” moet je in jezelf vinden. Bij de leeftijd 55+ gaat het helemaal niet meer over wat je kan. Het is dan nog belangrijker om te weten wie je als persoon bent en hoe je daar dichtbij blijft. Voor alle drie deze groepen kan ik LINC goed gebruiken, maar net even met een andere focus.

Procesbegeleider

Eigenlijk kan ik mijzelf omschrijven als een procesbegeleider legt Hanno uit. Ik hoef niet te vertellen wat mensen moeten doen als ze later groot zijn. Ik begeleid het proces om te ontdekken wat jou op dit moment, in jouw levensfase en in jouw omstandigheden goed past of wat je beter niet kunt doen. Het gaat om hoop en perspectief. Ik laat zien dat er stappen mogelijk zijn. En o, ja: Die moet je wel zelf nemen.

SpiegelOog

Kleine anekdote nog over het spiegelen: “Ik heb vroeger in A’dam gewoond en mijn onderbuurvrouw zei eens: Jij bent toch Spiegeloog? Hanno: Mooi toch? Ik ben een SpiegelOog. Ik kijk, en ik spiegel wat ik zie.

 

Of zoek direct naar: