Autisme: is daar een aparte test voor?

We krijgen wel eens vragen over autisme, vaak ook ASS genoemd. En of we hiervoor een aparte test zouden willen maken. ASS komt van Autisme Spectrum Stoornis. Het is de officiële naam, waar alle bekende varianten van autisme onder vallen.

Bij ASS wordt informatie in de hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Volgens de Hersenstichting is het zo dat hoewel de kenmerken per persoon verschillend kunnen zijn, ze altijd wel te maken hebben met 2 dingen:

  • Hoe je met anderen omgaat: dat kan lastig zijn, omdat je anderen niet altijd even goed begrijpt. Je inleven in hoe iemand anders denkt of voelt is moeilijk. Andersom snappen mensen vaak ook niet goed hoe jij dingen beleeft.
  • Hoe je je gedraagt: je kunt sommige onderwerpen zo interessant vinden dat je er alles van wilt weten. Het is alsof je nog alleen maar aan dat onderwerp kunt denken. Als je dingen doet, kun je daar ook helemaal in opgaan. Vaak herhaal je die dingen ook steeds opnieuw.

Als het om het meten van interesses gaat, onderscheidt de groep met ASS zich niet wezenlijk van de totale populatie. Simpel gezegd: mensen met ASS kunnen net als iedereen een breed scala aan belangstellingen hebben. En soms sluiten de dingen die iemand leuk vindt niet goed aan op waar de talenten liggen. Dat geldt voor beide groepen. Het Holland model is op iedereen van toepassing. Het is zeker niet zo dat mensen met autisme allemaal dezelfde hobby’s en banen hebben. Beide groepen lijken te veel op elkaar om een specifieke ASS- interessevragenlijst te ontwikkelen. Wij adviseren daarom om de vragenlijst te gebruiken die je al gebruikt. En om daarbij gericht aandacht te besteden aan de scores op Sociaal en Ondernemend.

Want het kan natuurlijk wel zijn dat iemand met ASS bepaalde dingen interessant vindt die misschien minder passend zijn. Denk aan beroepen waarvoor je super-inlevend moet zijn. Of aan beroepen waarin je nooit weet wat er op je af komt. Door kritisch te kijken naar de uitkomsten bij Sociaal en Ondernemend kan je vaak wel een ingang vinden om samen met je kandidaat in kaart te brengen wat wél haalbaar is en wat misschien niet zo verstandig is om te kiezen. En als je er niet uitkomt, zoek je gewoon contact met een expert op het vlak van ASS!

Of zoek direct naar: