FAQ LDC Arbeidsmarktscan

Veel gestelde vragen over de LDC Arbeidsmarktscan

Leuk dat je werkt – of gaat werken – met de LDC Arbeidsmarktscan in het kader van de STAP-ontwikkeladviezen!

De vragen die veel gesteld worden zie je hieronder met daarbij het antwoord. Staat je vraag hier niet tussen, dan kun je ons uiteraard mailen via info@ldc.nl of bellen op 058 – 233 47 47

STAP-ontwikkeladvies. Voldoet LDC aan alle voorwaarden?

Ja, op https://ldc.nl/arbeidsmarktscan/ lees je de belangrijkste criteria uit de regeling en hoe LDC hierin adviseert.

Hoe werkt het? Licentie en credits

Hoeveel credits kost 1 Arbeidsmarktscan?

Eén afname van de Arbeidsmarktscan is 100 credits.

Hoeveel is dat in euro’s?

Eén credit is, tijdens de periode van de STAP-ontwikkeladviezen € 0,44 (actietarief), dat maakt dat 1 afname van de Arbeidsmarktscan € 44,- kost.

Hoeveel credits moet ik minimaal inkopen?

De credits kun je inkopen in bundels waarbij die van 500 credits de kleinste hoeveelheid is.

Hoe kan ik credits bijkopen?

Je kunt vanuit je eigen account direct zelf credits bijkopen. Dit kan via Mijn gegevens aan de rechterkant van je scherm. De credits staan meteen bijgeschreven op je account, de factuur volgt per mail.

Ik zie in mijn account de oorspronkelijke creditprijs, klopt dat wel?
Wanneer je eerder credits bij ons hebt aangeschaft voor de STAP-ontwikkeladviezen, dan staat in onze administratie dat ‘vlaggetje’ aan en zie je het actietarief terug op de factuur die je krijgt.

Tot wanneer kan ik credits inkopen tegen het actietarief?

Dat kan zolang de regeling loopt. Tot 15 december 2022.

Wanneer worden de credits afgeschreven?

De credits worden afgeschreven op het moment dat de kandidaat op Start klikt.

Hoe kan ik zien hoeveel credits ik nog heb?
Hiervoor klik je op Mijn gegevens, rechts op je scherm.

Wat kan ik meesturen naar het ministerie voor de administratieve afhandeling?

De bij het aanvragen van de subsidie vereiste op te sturen documenten en informatie is binnen de regeling tot een minimum beperkt. Dit ontslaat de loopbaanadviseur er niet van de rechtmatigheid van de verstrekte subsidies desgevraagd aan te tonen aan de uitvoerder van de subsidieregeling. Je kunt hiervoor de factuur van je ingekochte creditbundel gebruiken. Daarnaast kun je via Mijn Gegevens je creditstatistieken inzien. Hier zie je naast de naam van de kandidaat ook dat hij/zij de arbeidsmarktscan heeft gemaakt en hoeveel credits er hiervoor werden afgeschreven. Je kunt dus altijd aantonen dat je de Arbeidsmarktscan hebt ingezet.

Tot wanneer is de gratis licentie geldig; moet ik deze opzeggen en hoe/wanneer?

De licentie op TrjcT is kosteloos (je betaalt dus geen jaarlijkse vaste kosten), en tijdens de looptijd van de STAP-ontwikkeladviezen is het gebruik van de database gratis. Daarna is de database 30 credits per kandidaat. De vragenlijsten kun je inzetten op basis van de credits die je inkoopt.

 Ik heb niet alle credits nodig, kan ik deze ook terugstorten en terugbetaald krijgen?
Credits die overblijven kunnen we niet retourneren. Je kunt de credits gebruiken voor al onze vragenlijsten, zet ze dus vooral in voor je kandidaten.

 Gebruik/problemen en oplossingen

 Hoe rond je de Arbeidsmarktscan af?

Om de Arbeidsmarktscan af te ronden klikt je kandidaat op Afronden (rechtsboven in het scherm). Heeft de kandidaat alternatieve beroepen gekozen dan kiest hij welk alternatief beroep hij naast zijn eigen beroep terug wil zien in het rapport. Vervolgens wordt het rapport gemaakt en is de scan afgerond.

Kan de kandidaat na het afsluiten van de Arbeidsmarktscan er opnieuw in?

De kandidaat kan voor maximaal 9 alternatieve beroepen een arbeidsmarktkans berekenen en vergelijken met zijn eigen beroep. Wanneer er nog geen 9 beroepen zijn gekozen kan de kandidaat via het ‘oogje’ weer in de scan om verder te gaan. Wanneer de teller op 9 staat wordt de scan helemaal afgerond en kun je er niet meer naar terug. Wel kan de kandidaat dan zijn rapport inzien en downloaden.

Mijn kandidaat ziet zijn uitslag/resultaat en rapport niet.

Dit heeft in de meeste gevallen te maken met het feit dat de toegang nog niet is vrijgegeven. Dit staat in de standaardinstelling van TrjcT namelijk altijd uit. Om je kandidaten na het afronden van de tools meteen de uitslag en het rapport te tonen doe je dit:

  • Klik op Mijn gegevens rechts op je scherm en vervolgens op Mijn Applicatie instellingen.
  • Zet een vinkje achter de betreffende vragenlijst(en). Alle kandidaten die je vanaf dan uitnodigt kunnen meteen hun eigen resultaat en rapport opvragen.

Kandidaten die je eerder al had uitgenodigd geef je als volgt toegang:

  • Klik in het kandidatenoverzicht op de naam van de kandidaat en vervolgens op de V achter de betreffende vragenlijst.
  • Zet de vinkjes aan bij Toegang.

Mijn kandidaat kan de beroepen- en opleidingendatabase niet afronden. Hoe zit dat?

De beroepen- en opleidingendatabase wordt automatisch voor iedere kandidaat klaargezet. De database maakt het mogelijk om vanuit een individuele testuitslag direct te zien welke beroepen en opleidingen passend zijn. Je klikt hiervoor op het ‘oogje’ achter de test.

Daarnaast kan de kandidaat rechtstreeks (dus los van zijn testuitslag) zoeken in de database. Bijvoorbeeld om vacatures in zijn regio te zoeken en hiervan een vacature alert aan te maken zodat hij dagelijks of wekelijk automatisch interessante vacatures in zijn mailbox krijgt. Ook kun je hier beroepen opslaan als favoriet om ze later nog eens terug te kijken. Van veel beroepen kun je bovendien een interview of filmpje zien. Veel extra mogelijkheden dus, interessant om samen met je kandidaat eens te onderzoeken. Omdat je steeds opnieuw en eindeloos kunt zoeken kun je dit onderdeel dus niet ‘officieel’ afronden. Het blijft altijd beschikbaar.

Wanneer kies je voor LINC-Basis of LINC-Hoog?

De vragen in de test zijn afgestemd op het werk- en denkniveau van de kandidaat.

LINC-Basis zet je in voor kandidaten t/m mbo niveau 3,4. LINC-Hoog zet je in voor kandidaten vanaf mbo niveau 3,4 t/m universitair niveau.

Wat maakt de LDC Arbeidsmarktscan uniek?
De LDC Arbeidsmarktscan geeft een helder en persoonlijk beeld van iemands huidige positie op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt de scan de mogelijkheid om kansrijke alternatieve beroepen te zoeken op basis van o.a. persoonlijke interesses en competenties. Daarnaast krijgt de kandidaat inzicht in kansvergroters en tips om succesvol een baan te vinden.

Bekijk hier de korte instructievideo.

Ik werk met zelfstandig ondernemers, kunnen zij een Ondernemersscan invullen?
Voor ondernemers die een ontwikkeladviestraject willen volgen hebben we een speciaal Ondernemerspakket samengesteld. Je leest er hier meer over: Ondernemerspakket.

Inhoudelijke vragen

Wat is een arbeidsmarktkans?
Een arbeidsmarktscan geeft weer welke kansen iemand heeft op de arbeidsmarkt, zowel nu als in de toekomst, in een bepaalde functie als men op zoek gaat naar een (nieuwe) baan.

Hoe wordt de huidige arbeidsmarktkans bepaald?
Van een specifiek profiel (persoonlijk ingevoerde gegevens) wordt de arbeidsmarktkans berekend aan de hand van verschillende databronnen. Die gegevens worden gekoppeld aan de arbeidsmarktactiviteit en mobiliteit van werkenden en niet-werkenden, én aan aantallen vacatures voor mensen met een vergelijkbaar profiel. Functie, leeftijd, branche, opleidingsniveau en regio/provincie spelen hierin een rol.  Per profiel wordt per regio bepaald wat de verhouding is tussen het aantal vacatures en werkzoekenden (vraag en aanbod op de arbeidsmarkt) op een bepaald moment. Dit getal is de arbeidsmarktscore 

Hoe wordt de toekomstige arbeidsmarktkans bepaald?
Voor de toekomstige arbeidsmarktkans wordt een prognose gemaakt van de verhouding tussen vraag (vacatures) en aanbod (mensen). Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte toekomstige ontwikkelingen in branches en beroepen. Zoals trends in de beroepsgroep, maar ook vergrijzing en de instroom van jongeren uit het onderwijs.

De prognoses zijn onder andere gebaseerd op de verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB) en het UWV over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt.

Wat betekent de arbeidsmarktscore?

Deze score is gebaseerd op de verhouding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zijn vraag en aanbod in evenwicht (1 : 1, er is evenveel vraag als aanbod), dan spreken van een ‘goede’ kans. In deze situatie van 1:1, is de arbeidsmarktscore 70. Let op: het is dus geen percentage of rapportcijfer

Hoe hoger de score, hoe beter de kans op de arbeidsmarkt. De score loopt van 1 (zeer slecht) tot 99 (zeer goed). Bij een score van 70 punten of hoger is de vraag naar mensen groter dan het aanbod. Ligt deze onder de 70 dan is de vraag naar mensen kleiner dan het aanbod.

De grenzen van deze arbeidsmarktscores zijn:

<30 slecht
30-50 matig
50-70 redelijk
70-85 goed
85-95 zeer goed
>= 95 uitstekend

Bij twee beroepen zie ik exact dezelfde score staan terwijl het toch echt twee verschillende functies zijn, hoe kan dat?

Twee verschillende functies kunnen toch bepaalde overeenkomsten hebben. Daardoor vallen ze in dezelfde ISCO beroepsgroep. ISCO is een beroepenindeling en staat voor International Standard Classification of Occupations. Een kwalificatie van beroepen die overeenkomen op basis van niveau en de specialisatie van de vaardigheden die nodig zijn het beroep uit te kunnen oefenen.

Waarom komen er voor bijvoorbeeld een modeontwerper technische bedrijven naar voren als best passende werkgever?
Dit komt door de ISCO (2163) van deze functie. Daarin zitten ook productontwerpers en industrial designers. Dat is waarschijnlijk de verklaring dat er grote technische/industriële bedrijven aanbevolen worden. Sommige functies vallen in een groep met beroepen die weinig overeenkomsten hebben met de gekozen functie. Daardoor komen er soms onverwachte resultaten uit. 

Mijn kandidaat heeft een beroep gekozen waar heel veel vraag naar is, ze staan te springen om leraren in het beroeps- en basisonderwijs, maar mijn kandidaat krijgt een matige arbeidsmarktkans te zien. Hoe kan dat?
We doen een check op leeftijd, postcode (regio) en opleiding en wat blijkt; Deze persoon is universitair geschoold en woont in Den Helder. In die regio is de vraag lager, zeker voor iemand met een masteropleiding want PABO is de norm.

Ik heb 20 jaar werkervaring en scoor slecht op het beroep dat ik uitoefen, dat begrijp ik niet.
De reden van deze uitkomst zit hem in een afwijkend opleidingsniveau te laag/te hoog voor deze functie in combinatie met de leeftijd.

Of zoek direct naar: