FAQ LDC Arbeidsmarktscan

Veel gestelde vragen over de LDC Arbeidsmarktscan

Leuk dat je werkt – of gaat werken – met de LDC Arbeidsmarktscan in het kader van NL Leert Door!

De vragen die veel gesteld worden zie je hieronder met daarbij het antwoord. Staat je vraag hier niet tussen, dan kun je ons uiteraard mailen via info@ldc.nl of bellen op 058 – 233 47 47
Op arbeidsmarktscan.nl  kun je terecht voor veelgestelde vragen over de data in de scan en zie je een aantal tutorials.

NL Leert Door regeling

Voldoet LDC aan alle voorwaarden?
Ja, op ldc.nl/nlleertdoor lees je de belangrijkste criteria uit de NL Leert Door regeling en hoe LDC hierin adviseert.

Wat maakt de LDC Arbeidsmarktscan uniek?
De LDC Arbeidsmarktscan geeft een helder en persoonlijk beeld van iemands huidige positie op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt de scan de mogelijkheid om kansrijke alternatieve beroepen te zoeken op basis van o.a. persoonlijke interesses en competenties. Daarnaast krijgt de kandidaat inzicht in kansvergroters en tips om succesvol een baan te vinden.

Bekijk hier de korte instructievideo.

Ik werk met zelfstandig ondernemers, kunnen zij een Ondernemersscan invullen?
Voor ondernemers die een ontwikkeladviestraject willen volgen hebben we een speciaal Ondernemerspakket samengesteld. Je leest er hier meer over: https://ldc.nl/ondernemerspakket-nl-leert-door

Hoe werkt het? Licentie en credits

Hoeveel credits kost 1 Arbeidsmarktscan?
Eén afname van de Arbeidsmarktscan is 100 credits.

Hoeveel is dat in euro’s?
Tijdens NL Leert Door hanteren wij een gunstig actietarief, deze actie geldt ook tijdens de tweede ronde vanaf 1 december 2020. Eén credit kost € 0,43.  Een afname van 1 Arbeidsmarktscan kost dus € 43,- .

Hoeveel credits moet ik minimaal inkopen?
De credits kun je inkopen in bundels waarbij die van 500 credits de kleinste hoeveelheid is.

Hoe kan ik credits bijkopen?
Je kunt vanuit je eigen account direct zelf credits bijkopen. Dit kan via Mijn gegevens aan de rechter bovenkant van je scherm. De credits staan meteen bijgeschreven op je account, de factuur volgt per mail.

Ik zie in mijn account de oorspronkelijke creditprijs, klopt dat wel?
Ja, dat klopt, dat is de normale prijs die je ziet, dus zonder korting. Wanneer je eerder credits bij ons hebt aangeschaft via NL Leert Door, dan staat in onze administratie dat ‘vlaggetje’ aan en krijg je netjes het actietarief.  Je kunt dat controleren op de factuur die je van ons krijgt.

Tot wanneer kan ik credits inkopen tegen het NL Leert Door actietarief?
Dat kan in beginsel zolang de regeling loopt. We houden voor nu aan 1 april 2021 en blijven de realiteit in deze volgen.

Wanneer worden de credits afgeschreven?
De credits worden afgeschreven op het moment dat de kandidaat op Start klikt.

Hoe kan ik zien hoeveel credits ik nog heb?
Hiervoor klik je op Mijn gegevens, rechts op je scherm.

Wat kan ik meesturen naar het ministerie voor de administratieve afhandeling?

Een van de vereisten is dat de loopbaanadviseur een factuur en betaalbewijs heeft waaruit blijkt dat de arbeidsmarktscan voor de betreffende deelnemer is ingekocht. Hier lees je hoe je dit binnen TrjcT doet:  Handleiding LDC verzamelfactuur -NL Leert Door- indienen

De bij het aanvragen van de subsidie vereiste op te sturen documenten en informatie is binnen de regeling tot een minimum beperkt. Dit ontslaat de loopbaanadviseur er niet van de rechtmatigheid van de verstrekte subsidies desgevraagd aan te tonen aan de uitvoerder van de subsidieregeling. Je kunt hiervoor de factuur van je ingekochte creditbundel gebruiken. Daarnaast kun je via Mijn Gegevens je creditstatistieken inzien. Hier zie je naast de naam van de kandidaat ook op welke datum hij/zij de arbeidsmarktscan heeft gemaakt en hoeveel credits er hiervoor werden afgeschreven. Deze informatie kun je eenvoudig in een .csv bestand exporteren. Je kunt op deze manier dus altijd aantonen dat je de arbeidsmarktscan hebt ingezet. Als er een steekproef komt vanuit het ministerie kunnen wij je helpen met één totaaloverzicht van al je facturen en alle afgenomen Arbeidsmarktscans.

Tot wanneer is de gratis licentie geldig; moet ik deze opzeggen en hoe/wanneer?
De licentie is het eerste jaar gratis en dat jaar gaat in op de datum waarop wij je account activeren. Het wordt automatisch verlengd. We hopen natuurlijk dat je blijft, maar opzeggen kan tot uiterlijk 2 maanden voorafgaand aan de verlengdatum. Je kunt hiervoor een mail sturen naar info@ldc.nl

Ik heb niet alle credits nodig, kan ik deze ook terugstorten en terugbetaald krijgen?
Credits die overblijven nadat je je account hebt opgezegd kunnen we niet retourneren. Je kunt de credits gebruiken voor al onze vragenlijsten, zet ze dus vooral in voor je kandidaten.

Gebruik / problemen en oplossingen

Hoe rond je de Arbeidsmarktscan af?
Om de Arbeidsmarktscan af te ronden klikt je kandidaat op Jouw Rapportage (rechtsboven in het scherm). Heeft de kandidaat alternatieve beroepen gekozen dan kiest hij welk alternatief beroep hij naast zijn eigen beroep terug wil zien in het rapport. Vervolgens wordt het rapport gemaakt en is de scan afgerond.

Kan de kandidaat na het afsluiten van de Arbeidsmarktscan er opnieuw in?
De kandidaat kan voor maximaal 9 alternatieve beroepen een arbeidsmarktkans berekenen en vergelijken met zijn eigen beroep. Wanneer er nog geen 9 beroepen zijn gekozen kan de kandidaat via het ‘oogje’ weer in de scan om verder te gaan. Wanneer de teller op 9 staat wordt de scan helemaal afgerond en kun je er niet meer naar terug. Wel kan de kandidaat dan zijn rapport inzien en downloaden.

Kan de kandidaat de uitslag en het rapport zelf inzien?
Ja, de kandidaat kan via het ‘oogje’ direct zijn resultaat inzien. Daarnaast ziet hij de knop om het rapport te downloaden.

Hoe kan mijn kandidaat bij de beroepen- en opleidingendatabase?
De beroepen- en opleidingendatabase wordt automatisch voor iedere kandidaat klaargezet. De database maakt het mogelijk om vanuit een individuele testuitslag direct te zien welke beroepen en opleidingen passend zijn. Je klikt hiervoor op het ‘oogje’ achter de test.
Daarnaast kan de kandidaat rechtstreeks (dus los van zijn testuitslag) zoeken in de database. Bijvoorbeeld om vacatures in zijn regio te zoeken en hiervan een vacature alert aan te maken zodat hij dagelijks of wekelijk automatisch interessante vacatures in zijn mailbox krijgt. Ook kun je hier beroepen opslaan als favoriet om ze later nog eens terug te kijken. Van veel beroepen kun je bovendien een interview of filmpje zien. Veel extra mogelijkheden dus, interessant om samen met je kandidaat eens te onderzoeken. Omdat je steeds opnieuw en eindeloos kunt zoeken kun je dit onderdeel dus niet ‘officieel’ afronden. Het blijft altijd beschikbaar. De beroependatabase staat boven in de menubalk.

Wanneer kies je voor LINC-Basis of LINC-Hoog?
De vragen in de test zijn afgestemd op het werk- en denkniveau van de kandidaat.
LINC-Basis zet je in voor kandidaten t/m mbo niveau 3,4. LINC-Hoog zet je in voor kandidaten vanaf mbo niveau 3,4 t/m universitair niveau.

Hoe zit het met de actualiteit van de arbeidsmarktdata in relatie tot corona?
De data wordt veel vaker geüpdatet en ook wegen de vacature-aantallen van de afgelopen weken/maanden veel zwaarder mee in de algoritmes. Daardoor zijn de berekeningen accurater en actueler. Onder normale omstandigheden is dat niet nodig, maar de huidige tijd is niet normaal. Lees meer over de update van de arbeidsmarktdata (nieuws van 10 september 2020).

Inhoudelijke vragen

Wat is een arbeidsmarktkans?
Een arbeidsmarktscan geeft weer welke kansen iemand heeft op de arbeidsmarkt, zowel nu als in de toekomst, in een bepaalde functie als men op zoek gaat naar een (nieuwe) baan.

Hoe wordt de huidige arbeidsmarktkans bepaald?
Van een specifiek profiel (persoonlijk ingevoerde gegevens) wordt de arbeidsmarktkans berekend aan de hand van verschillende databronnen. Die gegevens worden gekoppeld aan de arbeidsmarktactiviteit en mobiliteit van werkenden en niet-werkenden, én aan aantallen vacatures voor mensen met een vergelijkbaar profiel. Functie, leeftijd, branche, opleidingsniveau en regio/provincie spelen hierin een rol.  Per profiel wordt per regio bepaald wat de verhouding is tussen het aantal vacatures en werkzoekenden (vraag en aanbod op de arbeidsmarkt) op een bepaald moment. Dit getal is de arbeidsmarktscore 

Hoe wordt de toekomstige arbeidsmarktkans bepaald?
Voor de toekomstige arbeidsmarktkans wordt een prognose gemaakt van de verhouding tussen vraag (vacatures) en aanbod (mensen). Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte toekomstige ontwikkelingen in branches en beroepen. Zoals trends in de beroepsgroep, maar ook vergrijzing en de instroom van jongeren uit het onderwijs.

De prognoses zijn onder andere gebaseerd op de verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB) en het UWV over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt.

Wat betekent de arbeidsmarktscore?

Deze score is gebaseerd op de verhouding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zijn vraag en aanbod in evenwicht (1 : 1, er is evenveel vraag als aanbod), dan spreken van een ‘goede’ kans. In deze situatie van 1:1, is de arbeidsmarktscore 70. Let op: het is dus geen percentage of rapportcijfer

Hoe hoger de score, hoe beter de kans op de arbeidsmarkt. De score loopt van 1 (zeer slecht) tot 99 (zeer goed). Bij een score van 70 punten of hoger is de vraag naar mensen groter dan het aanbod. Ligt deze onder de 70 dan is de vraag naar mensen kleiner dan het aanbod.

De grenzen van deze arbeidsmarktscores zijn:

<30 slecht
30-50 matig
50-70 redelijk
70-85 goed
85-95 zeer goed
>= 95 uitstekend

Bij twee beroepen zie ik exact dezelfde score staan terwijl het toch echt twee verschillende functies zijn, hoe kan dat?

Twee verschillende functies kunnen toch bepaalde overeenkomsten hebben. Daardoor vallen ze in dezelfde ISCO beroepsgroep. ISCO is een beroepenindeling en staat voor International Standard Classification of Occupations. Een kwalificatie van beroepen die overeenkomen op basis van niveau en de specialisatie van de vaardigheden die nodig zijn het beroep uit te kunnen oefenen.

Waarom komen er voor bijvoorbeeld een modeontwerper technische bedrijven naar voren als best passende werkgever?
Dit komt door de ISCO (2163) van deze functie. Daarin zitten ook productontwerpers en industrial designers. Dat is waarschijnlijk de verklaring dat er grote technische/industriële bedrijven aanbevolen worden. Sommige functies vallen in een groep met beroepen die weinig overeenkomsten hebben met de gekozen functie. Daardoor komen er soms onverwachte resultaten uit. 

Mijn kandidaat heeft een beroep gekozen waar heel veel vraag naar is, ze staan te springen om leraren in het beroeps- en basisonderwijs, maar mijn kandidaat krijgt een matige arbeidsmarktkans te zien. Hoe kan dat?
We doen een check op leeftijd, postcode (regio) en opleiding en wat blijkt; Deze persoon is universitair geschoold en woont in Den Helder. In die regio is de vraag lager, zeker voor iemand met een masteropleiding want PABO is de norm.

Ik heb 20 jaar werkervaring en scoor slecht op het beroep dat ik uitoefen, dat begrijp ik niet.
De reden van deze uitkomst zit hem in een afwijkend opleidingsniveau te laag/te hoog voor deze functie in combinatie met de leeftijd.

 

Of zoek direct naar: