Je hoeft maar één ding te veranderen. En dat ene ding is: Alles…

Op dinsdag 2 november 2021 gaven Marian Ruisch en Iwan Tolboom van Ruischcoaching Recovery en Re-integratie voor LDC een lunchwebinar over Verslaving en Herstel.

Een paar maanden eerder leerden we ze kennen toen ze, als nieuwe klant bij LDC, voor hun cliënten aan de slag gingen met de vragenlijsten van het loopbaanplatform TrjcT. Ruischcoaching Recovery en Re-integratie is een landelijk opererend re-integratiebureau, die zich in de kern richt op mensen die in herstel zijn van een verslaving. Ze begeleiden jaarlijks honderden cliënten na opname in de kliniek, met duurzaam maatschappelijk herstel. We waren onder de indruk van hun verhaal en deskundigheid en vonden dat onze klanten dit ook zouden moeten horen. Een LDC lunchwebinar was vervolgens snel ingepland.

Gevonden worden

Het werd een openhartig verhaal waarin Marian en Iwan informatie deelden en met elkaar in gesprek gingen over verslaving en herstel.
Verslaving is veel vaker aanwezig dan mensen zich realiseren, vertelt Marian Ruisch, oprichter van Ruischcoaching. Iemand die verslaafd is wil gevonden worden in zijn pijn, er is machteloosheid en nood. Tegelijkertijd is er juist ook angst om gevonden te worden. Dat maakt het heel complex, daarom geldt altijd: haal er iemand bij die er echt in is gespecialiseerd. Marian heeft een kleurrijke groep coaches om zich heen verzameld en daarmee lukt het om de juiste persoon bij de juiste coach te vinden.

Marian: “En met Tough Love komen we een heel eind.

De stopknop is kapot

Iwan Tolboom is vennoot en coach bij Ruiscoaching. Vanuit zijn eigen ervaring omschrijft hij verslaving als een ziekte: de stopknop is kapot. Er is het onvermogen om te stoppen met drinken, eten, daten, shoppen of werken. Eigenlijk al dat compleet onbegrensde om die onhandelbare binnenkant van die verslaving niet te voelen of uit de weg te gaan. Verslaving laat zich moeilijk zien. Het uit zich heel vaak eerst door burn-out, relatieproblemen of slecht slapen.

Iemand is niet verantwoordelijk voor zijn ziekte, maar wel voor zijn herstel legt Iwan in het webinar uit. Samen met de coach en de omgeving proberen we inzicht te krijgen in de ziekte en de behandelingsmogelijkheden en geven we advies aan de werkgever over de te zetten stappen. We proberen mensen met warme armen te ontvangen, maar op een gegeven moment komt verantwoordelijkheid hierbij kijken. Ga je er mee aan de gang of niet?

Herstel is vrijheid

“Tegen mij zeiden ze in het begin: Iwan, Je hoeft maar één ding te veranderen. En dat ene ding is: Alles… En dat kwartje is bij mij echt gaan vallen. Letterlijk alles mag je gaan leren anders aan te pakken.” Iwan: “Herstel is voor mij vrijheid, ik heb mijn leven weer terug. Herstel is voor mij ook verantwoordelijkheid. Maar ook blijheid om weer mee te doen. Eerherstel zou ik bijna zeggen. Ik doe weer mee, daar waar ik vroeger compleet onverbonden aan de zijlijn stond. Verbinding is een thema voor iemand met een verslavingsstoornis. Het onvermogen om je te verbinden met een ander.”

Tot slot nog een tip: Google maar eens op deze video The Opposite of Addiction is connection.

Het tegenovergestelde van verslaving is verbinding.

Meer info

In het webinar van 2 november lichtten Marian en Iwan verschillende aspecten rondom verslaving en herstel toe. Ook was er ruimte voor vragen van deelnemers. Op ruischcoaching.com lees je over hun werkwijze en dienstverlening.

Of zoek direct naar: