Klant aan het woord: Jacqueline van Beaumont

Jacqueline van Beaumont begeleidt bij Calder Werkt mensen naar een nieuwe baan of werkplek. Dit kunnen kandidaten zijn die een outplacementtraject volgen bijvoorbeeld vanuit het Participatiefonds. Daarnaast doet Jacqueline ook loopbaanadviestrajecten en geeft ze trainingen. Jacqueline: “Ik ken TrjcT al best lang, bij mijn vorige werkgever werkte ik er ook mee.”

LDC testen als leidraad

Ter voorbereiding op het intakegesprek zet Jacqueline de interesse- en competentievragenlijst LINC en de Arbeidsmarktscan in. De vragenlijsten worden thuis ingevuld en de uitkomsten worden besproken tijdens het gesprek. “Dit is een handige leidraad om te zien in welke functies ze geïnteresseerd zijn. Daarnaast geeft het inzicht in de kansen op de arbeidsmarkt. In hoeverre zijn de gekozen beroepen realistisch? En wat zijn alternatieven om mee te nemen.”

Verder in het traject duikt Jacqueline samen met haar cliënt in de Beroepen- en opleidingendatabase. Dit is een waardevolle bron om verder mee te (her)oriënteren. De manieren om te zoeken in de database zijn eindeloos, zegt Jacqueline. Ze maakt hierbij volop gebruik van de zoekfilters en legt daarbij aan haar kandidaten uit dat je hiermee de grote beroepenlijst kunt filteren op: Iets met…, niveau en competenties. Eenmaal een interessant beroep gevonden kun je vervolgens direct zien welke vacatures er in jouw regio zijn. Ook zijn er interviews met een beroepsbeoefenaar beschikbaar. Alle kandidaten houden na afloop van het traject nog een tijd toegang tot TrjcT. Op deze manier kunnen ze blijven zoeken in de database.

Praktische Beroependatabase tips voor kandidaten

Tijdens gesprekken met kandidaten en tijdens de Social Media trainingen legt Jacqueline altijd het volgende uit: “Als je werkzoekende bent en je gaat een carrièreswitch maken, eventueel aangevuld met een leer-/werktraject (BBL-opleiding of deeltijdstudie) dan is het belangrijk dat je in jeLinkedIn profiel bij het onderdeel ‘Info’ informatie geeft over de nieuwe functie die je wilt gaan uitoefenen. Voor de beschrijving is het belangrijk dat je de juiste keywords/zoektermen hanteert en in de koptekst meerdere functienamen benoemt van de functie waar je naar op zoek bent.

Functienamen en alternatieve functies kan je ook vinden via TrjcT. Bij de beschrijvingen van de beroepen kan je woorden vinden die je kunt gebruiken voor de Info-tekst in je LinkedIn profiel. Ook vind je in TrjcT de competenties die belangrijk zijn voor de functie. Ook deze kun je verwerken in de Info-tekst.”

Nog een tip van Jacqueline: koppel concrete opdrachten aan het zoeken in de Beroependatabase. Laat de cliënt bijvoorbeeld aangeven welke competenties hij wil inzetten voor zijn nieuwe baan. Of onderzoeken welke Iets met… aanspreekt en welke beroepen daar bij horen. Bijvoorbeeld Iets met de media in combinatie met Iets commercieels.

Wanneer een interessante vacature toch niet helemaal aansluit bij iemands profiel geeft Jacqueline de tip mee om bij het bedrijf te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn. Vanuit TrjcT klik je direct door naar de website van het bedrijf.

Filteren

Eigenlijk komt het hierop neer: Gooi van alles in de trechter en het filtert zich vanzelf. Met alle uitkomsten kun je dan weer mooie combinaties maken.

Of zoek direct naar: